Cum cultivi iubirea de sine prin atitudinea fata de trupul tau

Poza Cris  In continuarea articolelor precedente pe tema cultivarii iubirii de sine, am invitat-o  pe  Cristina Badina,  autoarea site-ului www.bucatemagice.ro, sa ne  spuna povestea ei legata de schimbarea  modului de  viata,  metodele pe care le-a  experimentat si sa ne indrume si pe noi pentru a ajunge la  aceleasi rezultate.  In  interviul pe care i l-am luat, Cris ne dezvaluie modul in care combinarea corecta a  alimentelor si alte  tehnici de imbunatatire a digestiei, descoperite si aplicate pas cu  pas, i-au adus  bunastarea pe care si-o  dorea atat de mult.

 Anca: – Buna, Cris si bine ai venit!

 Cris: – Bine te-am gasit, Anca! Ii salut cu drag pe cititorii tai!

 Anca: – Draga Cris, te rog sa ne spui, mai intai de toate, cum a fost inceputul? Cum ai  ajuns sa te preocupi de ingrijirea trupului printr-un stil de viata sanatos?

 Cris: – Totul a inceput cu o vizita in Statele Unite ale Americii, o tara dezvoltata, cu  reguli destul de stricte, cu sosele pe care doar mi le imaginam, cu oameni minunati, mai detasati ca noi si mai determinati sa simta gustul vietii. M-am intors din acea vizita purtand in gand multe intrebari: De ce marea majoritate a americanilor sunt supraponderali? De ce nu constientizeaza faptul ca obezitatea aduce si sustine boli cronice? De ce multi dintre copii sunt peste greutatea normala varstei lor? De ce magazinele sunt pline de produse zaharoase care mai de care mai colorate si mai apetisante, dar atat de daunatoare sanatatii? De ce painea este dulce? De ce sunca este dulce? De ce americanii uneori pun zahar chiar si in mancarea gatita? De ce autoritatile nu iau masuri pentru evitarea imbolnavirii cetatenilor datorita obezitatii? Si inca o mie de “DE CE?”. Stii, se spune ca America este inaintea noastra cu 100 de ani. Totusi din punct de vedere al sanatatii oamenilor si al modului in care ne hranim ma bucur enorm ca suntem in urma lor cu 100 de ani si nu imi doresc sa le urmam exemplul. Iubesc America, in primul rand pentru ca este tara adoptiva a fiicei mele, si in al doilea rand pentru ca, avand ocazia sa ii calc pragul, am descoperit drumul pe care trebuie sa merg si mi-am ales directia. Asa a inceput totul! M-am intors acasa si am inceput sa citesc si sa invat ce ar trebui sa facem noi, romanii, ca sa ne mentinem sanatosi si sa nu ajungem ca peste 100 de ani sa ne intrebam: “oare unde am gresit?”.

Anca: – Ai experimentat ceea ce invatai?

Cris: – Categoric, da! In 3-4 luni de zile mi-am schimbat modul de viata in special din punct de vedere al alimentatiei, iar astazi consiliez oameni care doresc sa obtina aceleasi rezultate.

Anca: – Pentru ca ai pomenit de rezultate, as dori sa te intreb: in ce au constat beneficiile modificarilor pe care le-ai adus in viata ta ca urmare a constientizarii importantei unui mod de alimentatie corect?

Cris: – Anca, imi este foarte usor sa vorbesc acum despre aceste rezultate pentru ca traiesc bucuria de a-mi fi gasit singura leacul pentru diverse probleme de sanatate. La cinci luni de zile de la schimbarea modului de alimentatie am ajuns sa renunt la medicamentele pe care mi le administram zilnic, ca urmare a indicatiilor medicului gastroenterolog. Refluxul gastro-esofagian a disparut si nu a mai fost nevoie sa imi administrez acele medicamente. Pentru mine a fost o realizare enorma, deoarece sufeream de aceasta boala de aproape sase ani de zile, iar cu ajutorul medicinii traditionale nu reusisem decat sa o fac sa stagneze, in conditiile in care eram dependenta de medicatie.

Anca: – In afara de imbunatatirea functionarii sistemului digestiv ai observat si alte beneficii?

Cris: – Raspunul meu este din nou: categoric, da! Am observat ca am o piele mai luminoasa, mi-au disparut unele pete care probabil ca aveau legatura cu functionarea ficatului, ma simt mai plina de energie, ma odihnesc mai bine, iar psihicul e sus de tot pentru ca oamenii din jurul meu ma apreciaza si ma incurajeaza. Mai trebuie sa iti spun si faptul ca in primele trei luni de zile am slabit patru kilograme, iar acum ma mentin la greutatea dorita. Nu am intentionat lucrul acesta, dar recunosc ca m-am bucurat sa-l  observ.

Anca: – Ne poti impartasi, mie si cititorilor mei, ce ai facut practic pentru a obtine in numai cateva luni aceste beneficii?

Cris: – La inceput a fost mult studiu, dar sa nu iti imaginezi ca am facut ceva complicat. Nu! Totul a venit de la sine, ca o joaca! Citeam, invatam si pas cu pas am ajuns la concluzia ca secretul unei alimentatii sanatoase consta in combinarea corecta a alimentelor. Dupa ce am inteles cum functioneaza acest principiu si de ce trebuie sa tin cont de el, am inceput sa il aplic. Regulile respective sunt de bun simt, dar pana cand nu ni se ofera sau pana nu descoperim singuri (asa cum s-a intamplat in cazul meu), explicatiile adecvate, in general, nu le aplicam. Motivul pentru care se intampla acest lucru este unul foarte simplu si este legat de obiceiurile alimentare. Am fost invatati in familie sa mancam intr-un anumit fel si acum descoperim ca nu era cea mai sanatoasa alegere.

Anca: – Ne poti da un exemplu ca sa intelegem mai bine acest lucru?

Cris: – Desigur! Unul dintre cele mai clasice exemple este combinatia de cartofi cu carne. De regula duminica ne-am obisnuit sa luam o masa mai deosebita impreuna cu toata familia. O friptura de pui sau porc alaturi de o portie de cartofi prajiti sau piure este cea mai frecventa combinatie pentru aceasta masa. Din pacate aceasta este una dintre cele mai nerecomandate combinatii. Pentru a fi digerate proteinele (carnea) si amidonul (cartofii) necesita sucuri gastrice cu compozitie diferita si care se bat cap in cap, mai pe romaneste spus. Mancand la aceeasi masa friptura si cartofi, nici una nici cealalta nu se vor digera complet. Mancarea incomplet digerata ajunge in intestinul subtire, intra in putrefactie in interiorul organismului nostru si poate ramane blocata acolo o perioada foarte mare de timp, uneori chiar ani de zile ca sursa constanta de toxine.  Ele ne otravesc zi de zi si ne expun la foarte multe boli, constituind un mediu excelent pentru bacteriile daunatoare organismului nostru si pentru parazitii intestinali. Acest fenomen constituie principala cauza a multor boli cronice precum cancer, boli digestive, parazitoze, boli de piele, constipatie, hepatita, candidoza si altele.

Anca: – Suna destul de grav! Ne pui pe ganduri!

Cris: – Sper ca nu te-am necajit si ca nu ti-am speriat prea tare cititorii!  Totusi m-as bucura sa stiu ca am reusit sa trag un semnal de alarma in privinta importantei combinarii corecte a alimentelor. Nu voi intra mai mult in detalii pentru ca despre acest subiect s-au scris carti intregi si nu doresc sa ocup aici pe site-ul tau prea mult spatiu. Va invit insa, atat pe tine, cat si pe cititorii tai sa descoperiti mai multe informatii despre acest subiect citind articolul scris de mine pe www.bucatemagice.ro, pe care l-am intitulat: Combinarea corecta a alimentelor, numitorul comun al tuturor dietelor pentru slabit. Articolul este destul de cuprinzator si include explicatii, reguli si sfaturi dar si un tabel cu categorii de alimente. Tabelul este astfel structurat incat sa ajute si sa usureze  alegerea combinatiilor corecte. Articolul respectiv este format din doua parti pe care le puteti accesa aici http://www.bucatemagice.ro/combinarea-corecta-a-alimentelor-partea-1/ si aici http://www.bucatemagice.ro/combinarea-corecta-a-alimentelor-partea-2/.

Anca: – Ti-a fost greu sa incluzi in dieta aceste reguli?

Cris: – Anca, la mine tot procesul de invatare si apoi de aplicare a fost insotit de o mare dorinta si de o determinare care s-a transformat in pasiune.  Nici mie nu mi-a fost usor, dar singurul lucru pe care il regret in acest moment, este faptul ca nu m-am dezmeticit mai devreme, cu multi ani in urma. Pornind de la principiul ca mai bine mai tarziu decat niciodata, merg inainte si aplic zi de zi ceea ce inca invat. Rezultatele pe care le-am obtinut si despre care ti-am povestit mai inainte, mi-au schimbat viata, iar lucrul acesta este foarte important pentru mine. Cand prietenii mei si membrii familiei au inceput sa imi ceara sfaturi, mi-am dat seama ca ii pot ajuta si pe alti oameni sa obtina cel putin aceleasi rezultate ca si mine. Toate aceste intamplari (cu totii stim ca nimic nu este intamplator) m-au facut sa ma pregatesc pentru a deveni un terapeut in schimbarea modului de viata privita in special, prin prisma alimentatiei. Pe langa cursuri de specialitate, am adaugat acestui proces si informatii si practica legate de training, coaching, dezvoltare personala si psihoterapie.

Anca: – Reusesti sa integrezi toate aceste informatii in proiectele tale?

Cris: – Fac deja acest lucru in cadrul unui proiect, dar nu lucrez singura. Impreuna cu psihologul Mihai Stancu, autorul site-ului www.bunastareholistica.ro si cu inca alti doi colaboratori organizam evenimente la care pot participa toti cei care doresc sa obtina informatii despre imbunatatirea modului de viata. Evenimentele cuprind atat informatii, cat si exercitii legate de o alimentatie sanatoasa, echilibrata (ateliere de gatit), tehnici de imbunatatire a digestiei si a starii de bine prin exercitii adecvate de respiratie si stretching inspirate din artele martiale, metode de a evita capcanele stresului modern si de a-i combate efectele, tehnici de echilibrarea a propriei fiinte. Asa cum probabil deja ti-ai dat seama, este vorba despre o abordare holistica: trup, minte si spirit.

Anca: – Cred ca este ceva destul de nou in Romania. Ne poti spune mai concret ce implica un astfel de eveniment?

Cris: – Da, conceptul este destul de nou in Romania. Iti pot spune faptul ca urmatorul eveniment este un Weekend de Bunastare Holistica ce va avea loc la Busteni in zilele de 5 si 6 octombrie. Vom petrece acele doua zile, impreuna cu toti cei care vor dori sa ni se alature, ca pe un ANTRENAMENT PENTRU O VIATA SANATOASA. Eu iti multumesc mult, Anca pentru ca mi-ai acordat acest spatiu si pentru ca nu vreau sa abuzez, ii voi ruga pe cititorii tai care ar putea fi interesati sa citeasca aici http://www.bucatemagice.ro/weekend-de-bunastare-holistica/ invitatia si programul pentru acel weekend.

Anca: – La finalul discutiei noastre te voi ruga sa le dai cititorilor mei un sfat esential legat de alimentatie.

Cris: – As dori ca toti oamenii sa constientizeze faptul ca pe langa aspect si gust mancarea trebuie sa fie si hranitoare. Alimentele care ne aduc cele mai mari beneficii sunt cele naturale, crude sau cat mai putin procesate. Daca intelegem acest lucru si tinem cont si de combinarea lor corecta, cu siguranta corpul nostru va primi ceea ce are nevoie si nu ceea ce doresc procesatorii de alimente sa consumam. Iti urez tie si cititorilor tai sa aveti parte de multa sanatate si sa constientizati faptul ca lucrul acesta sta in puterea fiecaruia dintre noi. O alimentatie sanatoasa aduce multa energie in viata noastra si ne tine departe de boli. Asa cum ai subliniat si tu in articolele tale anterioare, iubirea de sine incepe cu grija fata de trupul nostru si nu putem dovedi ca stim sa o cultivam decat prin modul cum ne mentinem sanatatea, forma fizica si energia la un nivel cat mai ridicat.

 

 

Daca ti-a placut articolul de azi,
te invit sa te abonezi pentru a primi noutatile prin email!

Share on Facebook0Share on Google+0Email this to someoneShare on LinkedIn0Tweet about this on Twitter

3 thoughts on “Cum cultivi iubirea de sine prin atitudinea fata de trupul tau

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *