Calea spirituala a coborarii in adancul inimii

cob mintii in inima  ” Inima începu să-i povestească despre Sufletul Lumii. Îi spuse că omul fericit este omul care îl poartă pe Dumnezeu în sine. Şi că fericirea putea fi întâlnită într-un simplu grăunte de nisip din deşert, aşa cum îi spusese Alchimistul. “Pe fiecare om de pe faţa Pământului îl aşteaptă o comoară undeva”, îi spuse inima. Noi,inimile, obişnuim să vorbim puţin despre aceste comori pentru că atunci oamenii nu mai vor să le găsească. Vorbim despre ele numai copiilor. Apoi lăsăm viaţa să-l îndrepte pe fiecare spre destinul său. Dar, din nefericire, puţini urmează drumul care le este trasat, adică drumul Legendei Personale şi al fericirii. Ei cred că lumea este un lucru ameninţător, şi de aceea lumea chiar devine ameninţătoare. Şi atunci noi, inimile, vorbim din ce în ce mai încet, dar nu tăcem niciodată. Şi evităm ca vorbele noastre să fie auzite: nu vrem ca oamenii să sufere pentru că nu şi-au urmat inimile.”  Paolo Coelho – Alchimistul

Acum cativa ani, cand aveam de luat o decizie si nu stiam ce sa fac fiindca eram tulburata si confuza, i-am cerut sfatul unui prieten calugar, care mi-a spus: vezi care e primul gand al inimii. Acest raspuns, in acel moment, in loc sa ma ajute, m-a aruncat si mai adanc in ceata. Atunci mi-am amintit de cartea Alchimistul a lui Coelho, in care personajul principal spunea ca inima este inselatoare. Daca prietenul meu calugar si-ar fi dat seama atunci cat de tulburata eram, ar fi realizat ca nu aveam cum sa ma incred in primul gand al inimii infricosate.

Cu siguranta ai remarcat din lecturile tale ca inima ocupa un loc central in majoritatea credintelor religioase sau orientarilor spirituale.

In hinduism, chakra inimii (Anahata sau Anahata-puri sau padma-sundara), legata de glanda timus, este locul in care se intersecteaza toate meridianele energetice. Problemele majore in care este implicata aceasta chakra implica emotiile complexe precum compasiunea, tandretea, dragostea neconditionata, echilibrul spiritual si starea de bine. Emotional, ea guverneaza iubirea neconditionata pentru sine si pentru ceilalti, mental guverneaza pasiunea, iar spiritual guverneaza devotamentul. Activarea ei se poate face inspirand, apoi scotand sunetul ha in timpul expirarii, concomitent cu lovirea usor cu pumnul in capul pieptului.

In budism, se spune “Calea nu este în ceruri. Calea este în inimă”. Prin urmare, pentru a gasi raspunsurile la ceea ce cauti, este necesar sa cercetezi in inima.

In Vechiul Testament, dupa ce Dumnezeu s-a scarbit de poporul ales, cel cu inima impietrita, care era aproape de el doar cu buzele, dar cu inima departe de el, aflam ca ia o noua hotarare: “Iata legamantul pe care-l voi face cu casa lui Israel, dupa zilele acelea, zice Domnul: voi pune Legea Mea inauntrul lor, o voi scrie in inima lor si Eu voi fi Dumnezeul lor, iar ei vor fi poporul Meu» (Ier. 31,32-33). Deci inima este locul unde putem gasi legea divina pentru a ne pune la unison cu ea.

In Noul Testament, Iisus ne spune: Invatati-va de la Mine ca sunt bland si smerit cu inima, si veti gasi odihna pentru sufletele voastre (Matei 11,29). O inima imblanzita si care a atins adevarata, profunda si autentica smerenie, este calea dobandirii pacii sufletului. Iar in Fericiri, ne spune  “fericiti cei curati cu inima ca aceia vor vedea pe Dumnezeu”. Curatia inimii este, deci, conditia pentru a putea vedea prin intermediul inimii ceea ce nu se poate vedea/experimenta prin simturile corpului fizic.

Meditatia sau rugaciunea cea mai puternica se face in inima, locul unde ne centram in noi insine, ne regasim sinele autentic si ne aliniem cu Sursa.  Deepak Chopra spune intr-o carte a lui ca a cunoscut oameni care au evoluat foarte rapid practicand o meditatie simpla a inimii, in care nu faceau altceva decat sa stea linistiti si sa isi focalizeze intreaga atentie asupra inimii.

In rugaciunea isihasta, mintea coboara in inima pentru o opri navala gandurilor care o agita si pentru ca fiinta sa nu ramana dominata de minte, adica rece, calculata si cu acces limitat la cunoastere. Cu cat mintea sta mai mult in inima, cu atat mai mult dobandesti pacea.

In 2008 ajunsesem sa experimentez o pace atat de minunata incat aveam impresia ca nimeni si nimic nu va putea sa mi-o ia. Insa ulterior am rarit rugaciunea si am pierdut pacea, fiindca daca atentia noastra nu mai e intoarsa spre interior, automat este furata de lucrurile si circumstantele exterioare, care ajung sa ne destabilizeze. Si apoi trebuie sa o iei de la capat…

In teologie exista notiunea de nous denumit si „ochiul inimii”, prin care omul Îl poate vedea pe Dumnezeu. La omul sănătos din punct de vedere spiritual, nous-ul funcţionează în adâncul inimii fizice, iar la cel bolnav (sau instrainat de Dumnezeu si de sinele sau adevarat), nous-ul se află în afara inimii şi activează la nivel cerebral. Rugăciunea minţii în inimă nu înseamnă altceva decât reîntoarcerea nous-ului în inimă, adică însănătoşirea omului sau regasirea adevaratei sale identitati de fiinta de esenta divina.

La nivelul inimii vorbeste totdeauna intuitia, care reprezinta vocea spiritului. Ea te ajuta sa scapi de teama sau sa nu o mai lasi sa-ti controleze viata. Sa te increzi in vocea ta interioara, totdeauna si in toate privintele este cea mai buna cale de a te iubi pe tine insuti si de a trai la unison cu spiritul tau. Pentru a putea sa te iubesti pe tine insuti este necesar sa iti deschizi inima. Astfel devii mai receptiv fata de tot ce este frumos si bun in aceasta viata, prin urmare si fata de Dumnezeu.

Inima se asteapta totdeauna ca viata sa fie o experienta pozitiva si sublima si orice copil se naste cu inima deschisa. Ulterior incepem sa ridicam ziduri de aparare si mecanisme defensive si sa ne inchidem inima sau o impietrim. Cand ai inima inchisa, te izolezi in egoul tau.

De aceea, cultivarea unei inimi deschise reprezinta una dintre cele mai importante decizii pe care le poti lua pentru a-ti afirma iubirea de sine si pentru a trai la unison cu spiritul tau. Inima reprezinta cel mai puternic centru energetic al fiintei, o poarta catre cer si poarta prin care spiritul poate patrunde in corp. Numai pastrandu-ti inima deschisa iti poti hrani spiritul, indiferent prin cate incercari dureroase treci. Altfel, inchiderea sau impietrirea inimii iti blocheaza definitiv accesul la Sursa vietii, Creatorul nostru, iar viata isi pierde sensul.

Daca vrei sa-ti deschizi inima, solutia este sa te ierti pe tine si pe cei care ti-au gresit, iar pentru mentinerea inimii deschise solutia este sa te astepti sa ai parte numai de lucruri bune in viata. Astfel pui in functiune legea atractiei.

Alta conditie esentiala a reconectarii la sinele adevarat este limpezirea inimii. Aceasta inseamna a iesi din confuzia specifica vietii cotidiene, din starea de autocompatimire si autoblamare pentru comportamentele altora, care te face sa suferi profund si sa privesti viata ca pe un dusman personal.

Cu cat iti vei recunoaste mai rapid teama, cu atat mai lucida va deveni inima ta. Numai o inima lucida te poate ghida in mod creator catre o solutie adecvata la problemele si dilemele in care poti sa te blochezi.

O furie intensa, pasiunea patimasa, o durere coplesitoare, exaltarea sunt emotiile puternice care intuneca si incetoseaza inima lucida. Iar cand inima nu este lucida, nu ai acces la spiritul tau, fiindca ego-ul iti blocheaza calea. Revenind la povestea mea de la inceput, nu eram in stare sa descifrez primul gand al inimii datorita tulburarii care ma coplesea. Era necesar sa ma linistesc si sa ma detasez pentru a putea gasi un unghi mai bun din care sa privesc problema.

Cand inima redevine senina, iti este mai usor sa iei deciziile cele mai adecvate, nascute din iubirea de sine si care iti onoreaza spiritul.

Cultivarea unei inimi curajoase te ajuta sa iti gasesti puterea fara de care nu poti trai la unison cu spiritul tau. Ea nu numai ca intuieste cum ar trebui sa se comporte pentru a-si onora spiritul, ci chiar actioneaza in conformitate cu intuitiile sale. Ca fiinte divine, toti oamenii simt ce este bine si ce este rau pentru ei si semenii lor, insa trebuie sa si actioneze la unison cu spiritul lor. Inima curajoasa isi fixeaza telul, apoi se indreapta catre el fara a se indoi si fara sa se teama ca nu-l va putea atinge. Ea descopera pe masura ce avanseaza cum poate rezolva sau depasi obstacolele care ii pot iesi in cale.

Cand inima urmareste o intentie superioara, iar mintea si picioarele se aliniaza cu ea, si Dumnezeu si intreaga natura se aliniaza cu ea, inconjurand-o cu o vibratie de putere si protectie. Daca iti urmezi inima curajoasa, spiritul tau iti va revela ce ai de facut pentru a ajunge la destinatie si a duce la indeplinire planul divin pentru tine.

A cultiva intelepciunea inimii este un alt instrument important al evolutiei(regasirii) noastre spirituale. Inima inteleapta se foloseste de ratiune pentru a face anumite alegeri si pentru a adopta anumite comportamente, ea te incurajeaza sa privesti dincolo de castigurile personale si sa tii cont de impactul alegerilor tale asupra restului umanitatii.

Cea mai buna cale de a-ti cultiva intelepciunea inimii este de a-ti pastra credinta si a te ruga, a renunta la autocontrol si a-ti abandona vointa personala voii divine. Te detasezi de ego si te pui in mod constient la unison cu sinele superior si etern, pastrandu-ti pacea interioara. Inima inteleapta este pasionala, dar actioneaza cu prudenta, cultivand discernamantul si rabdarea, se racordeaza la intelepciunea umanitatii pentru a invata din greselile predecesorilor nostri. Ea observa continuitatea vietii, intelege ciclurile vietii si constata repetarea acelorasi experiente iar si iar, pentru ca in final sa opteze pentru starea de pace, care este raspunsul universal al spiritului, in timp ce dreptatea este totdeauna reactia subiectiva a ego-ului.

Respiratia profunda si rara este modalitatea prin care poti ajunge sa fii in plinul inimii tale. Respirand profund te relaxezi, esti multumit acolo unde esti, te simti plin de caldura si energie si in siguranta, gandurile incetinesc si devin mai cuprinzatoare, tensiunea si anxietatea dispar, trecutul si viitorul se retrag din starea ta de constienta.

Metoda pe care o folosesti pentru a intra in inima ta este doar instrument, nu face din ea ceva important! Ceea ce este important este sa gasesti un mod de a accesa aspectul mai profund al fiintei tale, care este impacat. Si indiferent de circumstante, sa te mentii in linistea inimii tale.

Si daca ai reusit, nu pastra doar pentru tine, impartaseste-ne experienta ta printr-un comentariu sub articol!

Daca ti-a placut articolul de azi,
te invit sa te abonezi pentru a primi noutatile prin email!

Share on Facebook0Share on Google+0Email this to someoneShare on LinkedIn0Tweet about this on Twitter

2 thoughts on “Calea spirituala a coborarii in adancul inimii

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *